Експлозия на цветове и контрасти в изкуството на Бисерка Огнянова

Дървета, цветя и библейски символи вдъхновяват художничката

Експлозия на цветове и контрасти – така най-точно и кратко можем да определим изкуството на Бисерка Огнянова. Живописните й платна са изтъкани от колорит – интензивни и наситени багри съставляват пъстрата й палитра, която претворява върху платното един магичен свят – този на авторовото въображение.

Не случайно, гледайки картините й, откриваме, че тя често следва едно и също композиционно решение – с тематичен, но и колоритен център, около който се развиват останалите елементи от картината. В нейните Импресии и Пробуждания, например, този център е само цветови, като от него тръгва цяла импресионистична “експлозия” от петна и мазки. Понякога в тези композиции едва доловимо откриваме друга любима на авторката тематична линия, а именно дървото. В някои от творбите то едва очертава силуета си сред колоритните петна. В други – групата от дървета, с всичките им разнообразни форми и приказни багри, които съставляват един пейзаж, представляват цялата композиция.

За Бисерка Огнянова природата, която я заобикаля, е основен извор на вдъхновение. Дали това ще са дървета или цели пейзажи, като Дъждовно, Изгрев, Въздушно, Вятърът на спомените, които също преливат от така характерните за творчеството й цветове, всичко в изкуството й се свежда до една чиста наслада от изразителността на цветовите съчетания. С почти поантилистичен подход авторката изобразява и Цветните полета – цяла серия живописни платна, вдъхновени от неподправения колорит на цветята.

Друг мотив, който често срещаме в творчеството й, е рибата – сама, събуждаща асоциация с библейския символ на Исус Христос “итиос” или просто като рибен пасаж – група морски обитатели в творбата Морски истории. Рибите в изкуството на Бисерка Огнянова носят все същия неподправен и искрен, преливащ от колорит стил, който наблюдаваме и в другите й картини. Още една препратка към Стария завет, обаче, бихме могли да направим с една друга тема и това са ябълките. Творбата Eden сама носи това послание и в заглавието си, като ни отвежда в старозаветната Райска градина, където е растял този плод на изкушението. Не са случайни тези препратки към вечните мотиви от Библията, не са малко и творците, които през годините са се осланяли на тях, търсейки вдъхновение. Но именно експресията и контраста, характерни за творчеството на Бисерка Огнянова, ги правят толкова любопитни и самобитни.

Зад цялата тази цветова декоративност несъмнено се крие образованието и практиката й като дизайнер и приложен график. Бисерка има зад гърба си хиляди проекти за визуални комуникации, запазени марки, печатни издания и изложбени щандове в едни от най-големите изложбени центрове в света – ITB Берлин, WTM Лондон, FITUR Мадрид, MIT Москва, Париж, Токио, Лисабон, Милано, Атина, Техеран, Хараре и много други. Създател и проектант е на първото и най-престижно изложение за туризъм в България – “Ваканция и Спа експо”.

Живописта винаги е присъствала в един паралелен на дизайнерския й творчески път свят, стояла е кротко и тихо и е чакала своето време. То настъпва през последните години, когато авторката успява да й се посвети, реализирайки така една своя мечта и създавайки цяла плеяда от живописни цветови експлозии.

Живописните платна на Бисерка Огнянова в нашата галерия можете да разгледате ТУК.

Румена Калчева