Как да аранжирате произведения на изкуството, за да създадете хармонична атмосфера?

Голямо абстрактно произведение или малки пейзажи – процесът на избор на произведения на изкуството и начинът, по който да ги изложите във Вашия дом може да бъде голямо предизвикателство.

Изкуството има определена сила да промени ежедневието Ви не само визуално, но и емоционално. От гледна точка на функционалния дизайн, изкуството действа като фокус, а когато е избрано внимателно, има способността да трансформира пространство, прави го да изглежда завършено и му вдъхва индивидуалност.

Предлагаме Ви няколко насоки, с чиято помощ можете да разположите своята колекция, персонализирайки пространството по най-красивия начин.

Първи стъпки

Помислете за Вашето пространство. Изкуството следва настроенията и размерите на пространството, а Вашите мебели и аксесоари ще трябва да се съчетаят добре с избраното произведение на изкуството.

Изберете къде искате да окачите Вашите произведения на изкуството. Трябва ли да използвате очевидната голяма стена или по-малки пространства?

Големите стени трябва да бъдат запълнени. Малки произведения върху обширна повърхност могат да изглеждат изгубени и изолирани, така че не се страхувайте да подберете една значителна работа. Едно произведение на изкуството с голям размер може да се превърне в чудесна фокусна точка в стаята,

По-малките зони, като тези между прозорците и вратите, са идеалните места за показване на по-дребни произведения. Друг добър вариант е да групирате различни по вид и размер работи, като стена на галерия.

Окачването не е единственият начин да покажете Вашите произведения на изкуството. Можете да поставите рамкирани картини и опънати платна на статив, на полици и плаващи рафтове или на пода, облегнати на стена. Това създава непринуден вид и позволява да променяте аранжировките си по-лесно и без да наранявате стената.

Направете план за подреждането

Можете да направите това с помощта на цифрови инструменти или като направите шаблони от хартия и тиксо. За сложна подредба, включваща произведения с различни размери, най-лесният начин е да ги разположите първо на пода.

Съобразете местата с мебелите и архитектурните детайли. Изкуството може да акцентира върху определени елементи от интериора – диван, конзолна маса, бюфет, а окачването на произведение на изкуството около интересен детайл, като стълбище или сводеста врата, подчертава архитектурата и добавя динамика.

Оставяйте достатъчно място около произведенията на изкуството, за да осигурите използваемо работно пространство и да защитите изкуството от предмети, които биха го увредили.

Начини на подреждане

Симетричното разположение на стените е традиционно, формално и подредено. Може да се състои от мрежа от четири до шест части или, за нечетен брой произведения, в хоризонтален или вертикален ред. Разстоянията между частите трябва да са почти еднакви и работи най-добре, ако всички части са с еднакъв размер и имат еднакви рамки.

Асиметричните аранжировки имат по-артистично и еклектично усещане. Те могат да бъдат малки групи от изкуство или големи в стил стена на галерия. И двата подхода ви позволяват да смесвате части с различни размери, стилове и ориентации, както и рамки от различни видове и ширини.

Тези по-малко структурирани подредби позволяват повече пространство за творчество, дава възможност за за смесване на картини, фотографии и щампи с предмети като стенни пластики, чинии, огледала и аплици, но може да бъде трудно да се поддържа визуален баланс.

Съобразете се с пропорциите на помещението.

Добро правило е да окачите произведение на изкуството така, че центърът му да е на нивото на очите, за лесно гледане. Нивото на очите, средно е на около 150 см. от пода.

Може да окачите творбите си по-ниско, ако стаята е с нисък таван или във всекидневна, защото обитателите често седят, така че нивото на очите им не е толкова високо.

Поставянето на няколко различни по размер произведения на изкуството на пода ще добави дълбочина към колекцията и ще привлече погледа надолу, което е чудесно и за пространства с високи тавани, в които искате да придадете по-уютно усещане.

Харесваме идеята за поставяне на стенни картини върху рафтове или библиотека, които са в същия цвят като стената. Този начин добавя дълбочина към групирането, като същевременно позволява на произведенията на изкуството да блестят и Ви позволява лесно да пренаредите и включите декоративни аксесоари за интересен, но непринуден ефект.

Съвременните технологии позволяват и принтове с изключително големи размери и много високо качество. Това дава възможност цели стени да бъдат превърнати в произведения на изкуството.

Забавлявайте се

В крайна сметка най-важното е да изберете тази подредба, която Ви кара да се чувствате приятно във Вашето пространство.