Стъклописна живопис

Живопис като витражи в творчеството на Екатерина Петкова

Монументално и кавалетно – едно непресъхващо състезание на мащаби, в което не можеш да приложиш едни и същи изразни средства, композиционни похвати или комбинаторни принципи. За мен винаги е представлявало голям интерес как един художник с монументално мислене успява да събере творческия си порив в по-малкия мащаб без да изгуби себе си и стила си. Екатерина Петкова обаче успя да ми предаде този урок по “кавалетизирне”, като показва една съвършено изпипана и естетска живопис.

 

Екатерина по образование е реставратор и археолог, но работи в областта на монументалните изкуства, като създава редица стенописи, монументални пана и витражи. Художническото мислене “на едро” не й е чуждо, а това е вътрешен порив, който веднъж завладял те, трудно може да те остави да се задоволиш с по-малките мащаби. Но не и при Екатерина!

 

В нейните живописни платна тя сякаш продължава да бъде вярна на начина, по който светлината се пречупва през стъклените повърхности на витража. Все едно двете взаимно се допълват – едното взима изразни средства от другото и обратното. Това придава на живописта й една ефирност и прозрачност, която лесно те завладява и омайва. В серията й пейзажи, представени в madein.bg, както и в творбите “Птици край морето”, “Утро”, “Изгрев” и “Жита” забелязваме едно изграждане на живописната повърхност посредством различни геометрични петна, които наподобяват именно стъклените парчета, закрепени в оловни рамки, съставляващи витражната композиция. Това още по-ясно личи в нейните “Глухарчета”, където тази декоративност е сведена до едно съвършено, почти поантилистично разлагане на цветовете върху платното. Лекият и пастелен колорит с искрящите светлинни проблясъци, играта на топли и студени нюанси показват едно майсторско владеене на живописните техники. Композиционно творбите й са балансирани, но динамични в своята игра на цветове и петна, обединени от тънките рамкиращи линии, наподобяващи витражната мрежа.

Екатерина Петкова пресъздава върху платното своята емоционална връзка с природата, която я заобикаля. Тя я вдъхновява, но и провокира да вземе от нея това, което е важно за авторката и да го пресъздаде като послание. В картините й основна роля играе светлината – ключов фактор не само в композиционното изграждане на нейните картини, но и в баланса на цветовете. Също както и в стъклописта. Но двете изкуства в творчеството й не бива по никакъв начин да се слагат под общ знаменател. Изразните средства не са буквално взети от стъклописта и приложени в живописта й. Напротив, те са само повод авторката да потърси един друг, собствен подход на живописване, който взима най-ценното и любопитното от едното изкуство и го прилага в другото. Така тя създава творби, които живеят свой собствен живот, вдъхновяват и интригуват публиката.

 

Творбите на Екатерина Петкова в нашата галерия можете да разгледате ТУК.

 

Румена Калчева